Dodaci prehrani pomažu, a lijekovi liječe

U posljednje vrijeme provodi se sve više znanstvenih i kliničkih ispitivanja, prema kojima dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u preventivnoj prehrani, kao i u području preventive dobrom zdravlju.

Trend samoliječenja sve je izraženiji. Tome svjedoči i podatak da u ljekarne dolazi velik broj pacijenata jako dobro upućen u dodatke prehrani koje žele kupiti. Budući da su informacije dostupne na internetu, nerijetko se pojedinci informiraju isključivo na taj način. No, ipak je potrebno posavjetovati se sa stručnom osobom koja ima dovoljno znanja o dodacima prehrani i koja ih može povezati sa zdravstvenim statusom pacijenta. Nije samo važno što pijemo, nego i kakve je kvalitete taj proizvod. Važno je jesu li njegove sirovine odgovarajuće, nalazi li se legalno na tržištu, može li dovesti do nuspojava i što napraviti u tom slučaju.

Dodaci prehrani pomažu, a lijekovi liječe i to je osnovna razlika između te dvije kategorije proizvoda.

 

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani kategorija je proizvoda obuhvaćena Zakonom o hrani. Ni, njihova učinkovitost, a i sam farmaceutski oblik, puno su bliži lijekovima. U posljednje vrijeme provodi se sve više znanstvenih i kliničkih ispitivanja, prema kojima dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u području preventivne prehrane. Ali i u području preventive dobrom zdravlju. Uzimanjem te posebne vrste hrane, potrošaču se daje dodatna mogućnost da sam ili uz pomoć stručne osobe pomaže vlastitom zdravlju. Glavni postulat svakog zakonodavca vezan uz hranu, u koju spadaju i dodaci prehrani te dijetetski proizvodi, je očuvanje zdravlja potrošača. Dodaci prehrani pomažu, a lijekovi liječe – to je osnovna razlika između te dvije kategorije proizvoda.

Zbog užurbanog tempa života, u kojem nema vremena za obavezni dnevni odmor, uravnoteženu prehranu i dovoljan unos svježeg voća i povrća, dovodimo svoje zdravlje u opasnost. Iako je trend pravilnije i zdravije prehrane sve prisutniji, a trend tjelovježbe prati ga u stopu, katkad je jednostavno nemoguće sve to zajedno kvalitetno provesti.

Svaki makronutrijent i mikronutrijent namirnice ima svoju zacrtanu ulogu u našem tijelu. Ako narušimo tu ravnotežu, treba nadoknaditi sve što nam je potrebno. Nerijetko sami zaključujemo što nam nedostaje, pa samoinicijativno posežemo za dodacima prehrani.

 

Izvor hranjivih tvari

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari i nadopuna prehrane tvarima koje se normalnim unosom hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljna učinka na zdravlje. Na taj način povećava se opća otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje. Ujedno pomaže i u održavanju tjelesnih fizioloških funkcija.

Hranjive i druge tvari koje čine dodatke prehrani su:

– vitamini i minerali, bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, celuloza, pivski kvasac, inulin, lecitin, glukomanan, bilje i ljekovito bilje te njihovi ekstrakti, koncentrati ili sirovine biljnog podrijetla, zaštitna sredstva biljnog podrijetla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda i druge tvari.

Dodaci prehrani su i pčelinji proizvodi i njihove mješavine.

Za proizvodnju biljnih pripravaka kao dodataka prehrani mogu se koristiti svježe ili osušene cijele biljke i njihovi dijelovi (npr. list, korijen, plod, cvijet i dr.), čiste tvari biljnog podrijetla pojedinačno ili u smjesi, biljni sekundarni proizvodi. Obvezno je navesti hrvatsko i latinsko ime ljekovite biljne vrste i biljni organ.

Dodaci prehrani plasiraju se na tržište u različitim doziranim oblicima (tablete, kapsule, prah, tekućina, bar pločice, čaj, kapi, sirup i slično). Na deklaraciji moraju nositi oznaku “dodatak prehrani”.

 

Naglasak je na kvaliteti

Prilikom proizvodnje određenog dodatka prehrani potrebno je zadovoljiti kompletan zakonodavni okvir. On podrazumijeva usklađenost s propisima vezanim uz hranu, aditive, kontaminante, mikrobiološke parametre, genetski modificirane organizme, pesticide, vitamine, minerale, biološki aktivne tvari, novu hranu, eventualno hranjive vrijednosti proizvoda i deklaraciju. Svi ti propisi odnose se na gotovi proizvod.
Međutim, da bi nastao kvalitetan proizvod, moraju se koristiti kvalitetne sirovine. Uz svaku sirovinu dostavlja se certifikat analize kojim se prikazuje vrijednost sirovina, sve analize koje su provedene i završna mišljenja o kvaliteti. Ako neki od parametara nije odgovarajući, treba provesti dodatnu analizu ili potražiti novog dobavljača sirovine. Tek tada može se pristupiti izradi gotovog proizvoda.

Svaki makronutrijent i mikronutrijent neke namirnice ima svoju zacrtanu ulogu u našem tijelu.

Svaki subjekt u poslovanju s hranom koji plasira određeni dodatak prehrani na tržište mora voditi brigu o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda. To može dokazati nadležnim ministarstvima, inspekcijskom nadzoru ili samom sebi, putem analiza neovisnih laboratorija. Kvaliteta dodataka prehrani, njihovi biološki aktivni sastojci, također utječu na ukupnu zdravstvenu ispravnost. Jer, upravo su sastav i namjena svrha stavljanja takvog proizvoda na tržište. Stoga je pored uobičajenih parametara zdravstvene ispravnosti za određenu kategoriju nužno kontrolirati i kvalitetni sastav, posebno aktivne sastojke.

Brigom o proizvodu, njegovoj sigurnosti i kvaliteti, pokazujemo da želimo što kvalitetniji proizvod koji neće ni na koji način naštetiti potrošaču. No, ako ipak kupimo nekvalitetan proizvod, to se može odraziti na naše zdravlje. Nekvaliteta ne mora biti povezana samo sa sastojcima. Može to biti i loš proizvodni proces ili, u najgorem slučaju,  neodgovarajuća zdravstvena ispravnost. U tom slučaju proizvod treba hitno vratiti na prodajno mjesto. Teži slučaj, kojim možemo utjecati na naše zdravlje, je ako nismo povezali proizvod sa svojim zdravstvenim statusom i tako slučajno izazvali nuspojave. Primjerice, ako pijemo lijekove protiv zgrušavanja krvi, tada ni u kojem slučaju ne smijemo piti dodatke prehrani na bazi ginka.

Zakonski okviri deklaracije

Zbog svega navedenoga, treba obratiti pozornost na sve navode na proizvodu, to jest na deklaraciji. Oznaka ili deklaracija (označavanje) podrazumijeva bilo koje riječi, podatke, trgovačke nazive, slike, simbole i sve ostale navode koji se vežu uz proizvod. Ali, na način da ne obmanjuju krajnjeg potrošača.

Deklaracija dodataka prehrani je specifična i mora zadovoljavati određene zahtjeve propisane posebnim propisima. Ono što čini dodatak prehrani drukčijim od uobičajene hrane su komponente. Odnosno, biološki aktivne tvari, čija određena količina ima i određeni utjecaj na zdravlje. On se navodi kroz različite navode, odnosno tvrdnje.

Osim tvrdnji, na deklaraciji se obvezno moraju navesti:

– količine aktivnih sastojaka u preporučenoj dnevnoj dozi

– kompletan sastav poizvoda sa svim sastojcima navedenima u opadajućem nizu, s obzirom na masu, količine vitamina i minerala s kemijskim oblicima, uz postotak preporučenoga dnevnog unosa (% PU)

– naziv biljne vrste na hrvatskom i latinskom jeziku uz biljni organ koji se koristi

– upute za upotrebu kojima se potrošača točno obavještava o načinu primjene proizvoda, uvjetima čuvanja, podacima o proizvođaču i tvrtki odgovornoj za stavljanje na tržište.

Radi zaštite ne samo potrošača, nego na određeni način i proizvođača, obvezno je istaknuti sljedeće navode:

  • Čuvati od dohvata male djece.
  • Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
  • Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
  • Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Tvrdnje i njihova podjela

Od svega navedenoga, u zadnje vrijeme potrošač najviše čita i veže proizvod uz tvrdnje. Kako možemo prepoznati što je tvrdnja? Tvrdnja je kratka informacija istaknuta na deklaraciji bilo kojega prehrambenog proizvoda. On upućuje na to da proizvod može biti prehrambeno i zdravstveno koristan. I to u smislu ublažavanja, olakšavanja, poboljšanja, reguliranja, povećanja ili smanjenja određenih stanja organizma. Na taj način doznajemo da hrana ima određena svojstva.

Zakonom o hrani (General Food Law) zabranjeno je proizvodu pripisivati svojstva prevencije, terapije i liječenja bolesti ljudi ili upućivati na takva svojstva. To je katkad teško objasniti osobama zaduženima za reklamiranje proizvoda. Iako dodaci prehrani zbog svojeg oblika podsjećaju na lijekove, postoji strogo propisan način na koji se nešto može istaknuti. Bolesti i simptomi ne smiju se isticati, niti na deklaraciji proizvoda, niti na letku, reklami ili medijskim reklamama.

Uredbom broj 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, tvrdnje se dijele na:

Prehrambene tvrdnje 

Prehrambena tvrdnja navodi, sugerira ili navodi na mišljenje da hrana ima određena prehrambena svojstva, koja se ističu isključivo na temelju komparacije s referentnim proizvodom (“komparativne” tvrdnje; među namirnicama iste kategorije hrane). U prilogu 1 iste uredbe navode se prehrambene tvrdnje (na primjer: izvor vlakana; bez šećera, itd.), njihovi citati i uvjeti koje sastav hrane, odnosno hrana, mora zadovoljiti kako bi se tvrdnja mogla istaknuti.

Zdravstvene tvrdnje

Zdravstvena tvrdnja navodi, sugerira ili daje naslutiti da određena kategorije hrane, određena hrana ili sastojak utječe na zdravlje ljudi ili znatno smanjuje čimbenik rizika u razvoju neke bolesti. One su vezane uz aktivnu tvar u proizvodu, njezinu količinu i utjecaj na zdravlje. Njima se potvrđuje, sugerira ili navodi na mišljenje da postoji veza između kategorije hrane i zdravlja. Primjerice, ako proizvod sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), tada se može navesti “Sadrži ALA, koja pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi”. Uz uvjet da se tvrdnja smije koristiti samo za hranu koja je izvor količine ALA prema tvrdnji “Izvor omega-3 masnih kiselina”, kao što je navedeno u Uredbi 1924/2006. Potrošaču treba dati informaciju da se blagotvorni učinak postiže dnevnim unosom od 2 g ALA. Ili, ako proizvod sadrži bakar u količini većoj od 15 posto PU, tada se može navesti “Za imunitet. Sadrži bakar koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.”

Razuman pristup

Dodaci prehrani zauzimaju važno mjesto u svakodnevnom životu. No, prije nego što posegnemo za njima, potrebno je uvesti kvalitetnu i raznovrsnu prehranu, baviti se tjelesnim aktivnostima i redovito kontrolirati zdravstveni status. Ako primijetimo da su nam potrebni dodaci jer ih ubrzan tempo, stil života, a i sam organizam traže, tada je potrebno posavjetovati se sa stručnom osobom (pogotovo iz područja dodataka prehrani) te kupiti kvalitetan proizvod koji će doista pomoći da održimo zdravlje.

 

Autor: dr. sc. Lea Pollak
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads